Over Tom

Over TomHallo, Ik ben Tom Houben, 20 jaar en geboren met “Spina Bifida”, ook wel “open ruggetje” genoemd.

Door mijn handicap kan ik niet lopen en zit vanaf mijn geboorte dus in een rolstoel. Niet dat veel uitmaakt want ik kan heel veel met mijn rolstoel. Vooral sporten vind ik erg leuk.

Vanaf mijn 9e ben ik met rolstoelhockey begonnen bij de Jesstars in Leiderdorp. Ik speelde mee met zowel het 2e als het 1e team. Met het 2e team zijn wij kampioen geworden en gepromoveerd naar de hoofdklasse. Met het 1e team zijn wij in 2008 ook kampioen geworden en gepromoveerd naar de Superleague, het hoogste niveau in Nederland voor rolstoelhockey. Helaas kon ik de hockey wedstrijden niet meer combineren met alle trainingen van de basketbal en het skiën. Hierdoor ben ik met de hockey gestopt in 2011.

Ook heb ik een tijdje getennist, maar dit heb ik nooit in clubverband gedaan. Vooral in de zomer wil ik af en toe nog een balletje slaan. Helaas heb ik hier door alle andere sporten niet zo veel tijd meer voor.

Het skiën heb ik voor het eerst geprobeerd toen ik 10 jaar was in Morillon met een Bi-Unique. Geen les maar gewoon proberen. Later in 2008 zijn wij naar Val Thorens gegaan. Dit grote skigebied is uitstekend geschikt voor gehandicapte sporters. Hier kreeg ik les in een dual-ski van François Xavier. Ook in 2010 hier geweest en voor het eerst een zwarte afdaling gedaan (zie de video). Via de winterfundagen ben ik terecht gekomen bij de talenten trainingsgroep van de Nederlandse Skivereniging. Hier probeer ik onder leiding van Nick Elsewaerd en Tim Kant mijn ski techniek te verbeteren en ervaring op te doen voor de echte wedstrijden. Ik heb nu mijn eigen Tessier Mono-ski met Nordica wedstrijdslalomski’s, dus dat moet een keer lukken.

Met basketbal ben ik in contact gekomen via een demodag in Katwijk bij de STOL-Grasshoppers in 2010. Hier heb ik de eerste trainingen gehad onder leiding van Jaap van Beelen. Op de eerste regio competitiedag werd ik uitgekozen om mee te doen met de jong-oranje selectie onder 18. Sinds 2012 doe ik ook mee met de Nederlandse jeugdselectie onder 23 en speel ik mee in de senioren toernooidivisie B en C met mijn clubteam Kameleon. Vanaf september 2013 zit ik in het CTO (Centrum Topsport Ontwikkeling) programma van Papendal en probeer daar een plaatsje te krijgen in het nationale herenteam rolstoelbasketbal.

Een andere hobby van mij is wakeboarden waar ik, via een clinic van Kees-Jan van de Klooster, in 2011 voor het eerst mee in aanraking kwam. Wij hebben nu zelf een zitje gemaakt voor op een wakeboard en dit gaat al heel lekker. Op de Kustsurfvereniging Noordwijk kan ik, als de zee rustig is, prima achter de boot waken. Nu nog oefenen voor een paar coole trics.

Zoals je ziet is mijn handicap totaal geen probleem om flink te sporten.
Sterker nog; er zijn zoveel mogelijkheden dat ik zelfs niet alles kan doen qua tijd, zeker niet qua handicap.
Mijn doel is om met één van deze sporten ooit deel te nemen aan de Paralympische Spelen.

Naam: Tom Houben
Geboortedatum: 22 februari 1995, Leiden
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Noordwijk ZH
School: Hogeschool van Arnhem
Studie: Communication & Multimedia Design (CMD)

Hobby’s: basketbal, skiën, wakeboarden, hockey, tennis
Favoriete muziek: Bob Marley 


facebookhyvestwittergoogle pluslinkedin

Bekijk mijn laatste video!
Nieuws