Mijn Sporten

Wintersport in Gerlos-Oostenrijk 2012Zitskiën
Het zitskiën heb ik voor het eerst geprobeerd toen ik 10 jaar was in Morillon-Frankrijk met een Bi-Unique.
In Val Thorens heb ik in 2008 voor het eerst echt les gekregen van François Xavier in een dual-ski.
Via de winterfundagen ben ik terecht gekomen bij de talenten trainingsgroep van de Ned. Ski vereniging.

Van FUNdament tot Talent
Van FUNdament tot TalentIn samenwerking met de Johan Cruijff Foundation en NOC*NSF wil de NSkiV het aanbod aangepaste wintersporten vergroten. Gezamenlijk is het traject ‘Van FUNdament tot Talent' opgestart.

In 2009/2010 zijn verspreid over het seizoen 10 trainingen georganiseerd voor mensen met een handicap die interesse hadden in het aangepast alpine skiën en snowboarden. Onder leiding van 4 NSkiV-trainers zijn de trainingen opgezet en gefaciliteerd voor de geïnteresseerden. Hierbij heeft de vereniging ten doel gehad om een grotere sportdeelname door mensen met een handicap kennis te laten maken met de wedstrijdkant van de wintersport. Gezien het succesvolle verloop van deze trainingen wil de NSkiV als onderdeel van het plan ‘Van FUNdament tot Talent' de groep uitbreiden. Ook dit seizoen zijn er weer trainingen gepland. Meer informatie over het project “Van FUNdament tot Talent” vindt je hier: http://www.nskiv.org/breedtesport/

Trainingen in Landgraaf
Trainingsweek zitskien in La Molina-Spanje 2012De trainingen van de talenten trainingsgroep vinden voornamelijk plaats in Snowworld Landgraaf. Hier kan o.a. goed met slalompalen geoefend worden en de baan is tevens een officiële indoor wedstrijdbaan waar o.a. de enige Internationale IPCAS race voor skiërs met een handicap in Nederland plaats vindt.

Hier probeer ik onder leiding van trainers Tim Kant en Nick Elsewaerd mijn ski techniek te verbeteren en ervaring op te doen voor de echte wedstrijden. Slalom vind ik nog lastig. Vooral de reuzenslalom en afdaling vind ik erg leuk. Ik heb nu mijn eigen Tessier Mono-ski met nieuwe Nordica wedstrijdslalomski’s, dus dat moet een keer lukken.

Een filmpje van 1 van mijn allereerste trainingen in Landgraaf kun je bekijken in Mijn Videos.
De trainingsdata en wedstrijden in 2014 voor het alpine skiën kun je vinden in Mijn Agenda.

Ben jij een enthousiaste ambitieuze wintersporter en je kunt zelfstandig naar beneden komen, dan ben jij ook van harte welkom op de wedstrijdtrainingen van de NSkiV. Via de coordinator aangepast wintersporten Caroline Ooms(c.ooms@wintersport.nl) kun jij je opgeven.

Internationale IPCAS race voor skiërs met een handicap
Internationale IPCAS race voor skiërs met een handicapSamen met de International Paralympic Committee (IPC) organiseert de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) de IPCAS race voor skiërs met een handicap.
Op 17 en 18 november 2011 vonden voor het tweede jaar in Nederland de internationale races plaats voor het aangepast alpine skiën. Van maandag tot en met vrijdag waren er vanuit maar liefst 15 landen meer dan 100 sporters in Snowworld Landgraaf te vinden. Het niveau was erg verschillend, van beginnende talent tot meervoudig wereldkampioen; allen stonden aan start en gingen de strijd met elkaar aan.

Ik heb zelf ook voor het eerst meegedaan. Dat was zeker niet makkelijk maar het is de beste manier om ervaring op te doen en eventueel wat punten te scoren om ook in andere wedstrijden mee te mogen doen. 

Materiaal en uitrusting
Uniski van TessierOm te kunnen zitskien heb je allereerst een zitski nodig. Een zitski bestaat uit: een mono of dual ski, frame met veer- en hefconstructie, kuipje met quick release systeem voor sleepliften en 2 kleine ski krukken. Aangezien de kuip perfect op maat moet zijn, is het verstandig die goed aan te laten meten.
Een nieuw zitski is vrij duur in aanschaf. Je moet al gauw rekenen op zo’n €3500,-. Mits je geen andere sportvoorziening hebt, kan je ook hiervoor een vergoeding krijgen van de gemeente  
Je kan ook het beste eerst bij een vereniging als de SHOS een aantal lessen nemen of eens een keer meedoen met een WintersportFUNdag van de Ned. Ski vereniging. Hier hebben ze verschillende typen en maten zitskies die je dan kan uit proberen. De meeste zitskies in Nederland zijn van het merk Praschberger of Tessier. Praschberger wordt in Nederland vertegenwoordigt door Double Performance. Voor een Tessier moet je naar Frankrijk.

Ikzelf heb een Uniski van Tessier. Het sleepliftsysteem heb ik echter van Praschberger overgenomen omdat dit veel beter werkt. Via een eigen gemaakte RVS plaat is dit eenvoudig te bevestigen. De ski die je gebruikt moet een stalen binding hebben en verstelbaar zijn tot minimaal 18. Dit om te voorkomen dat de ski losschiet tijdens het skiën. Op dit moment gebruikt ik Marker Comp 20.0 bindingen op mijn Nordica Dobermann SLR 165 wedstrijdski's. Nordica Dobermann SLR 165 wedstrijdski's

Ga je wedstrijd slalom skiën dan zal je ook nog de nodige protectiekleding aan moeten schaffen: zoals bodyprotector, beenprotector, helm met beugel en handschoenen met stalen knokkel bescherming.


facebookhyvestwittergoogle pluslinkedin

Bekijk mijn laatste video!
Nieuws